Dr. Ali Nejat Ölçen Son Yolculuğuna Uğurlandı.

Kurucumuz Sayın Dr. Ali Nejat Ölçen, bugün öğle namazından sonra defnedildi.

Demir Ölçen’in bu dünyaya gelişiyle Makbule Hanım ve Ali Nejat Bey, birlikte çıktıkları yolda on binlerce özel gereksinimli çocuğun ve ailelerinin hayatlarına dokunarak; onlara yeni bir dünyanın kapısını açtılar. Bu güzel ailenin bize bıraktığı mirası yaşatmak için her zaman ki gibi elimizden gelenin en iyisini yaparak, daha çok çalışarak, daha çok severek ve daha çok özel gereksinimli çocuk ve ailelerinin hayatına dokunarak yolumuza devam edeceğiz.

Gözünüz arkada kalmasın!

Değerli büyüğümüz Dr. Ali Nejat Ölçen’e, Sayın Makbule Ölçen’e ve sevgili Demir Ölçen’e Allah’tan rahmet diliyoruz.

Işıklar içinde uyumanız dileğiyle…

Dr. Ali Nejat Ölçen: 1922 – 2020…

İki tarih arasındaki şu küçücük “-” işaretine sığdırılmış doksan sekiz yıllık dopdolu bir yaşam… 1946-1960 arası mühendis, 1960-1973 arası ekonomist, 1973-1980 arası politikacı…

Dr. Ali Nejat Ölçen sonraki yıllarda yazarlığa ağırlık verdi, yazdığı sayısız makalenin yanı sıra kitapları ilgiyle okundu. “Türkiye Sorunları” adlı kitap dizisini yaşamının son dönemine kadar aksatmadan yayımladı ve binin üstündeki okurlarına ücretsiz gönderdi.  Çok  değer verdiği arı Türkçe’sini, kolay anlaşılır, akıcı üslubunu belki de lisedeki Edebiyat Öğretmeni Nihad Sami Banarlı’ya borçludur.

Dr. Ali Nejat Ölçen gerek meslek, gerekse siyasi yaşamında ilkelerinden asla ödün vermeyen, Atatürk ve Cumhuriyet tutkunu, özgürlükçü, laik, onurlu bir insandı.

Böylesine dopdolu ve yoğun meslek yaşamının yanı sıra ülkesine ve halkına olan sosyal sorumluluğunun bilincinde oldu ve çok değerli çalışmalar yaptı. Kurucularından olmakla her zaman onur duyduğu sivil toplum kuruluşları:

– Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı (THİAK)

– Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD)

– Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV)

Ali Nejat Ölçen 1946’da yaşamını Makbule Ölçen ile birleştirdi. İki erkek evlat sahibi oldular. 1951’de dünyaya gelen küçük oğulları Demir, Down Sendromlu idi.

Oğlunun farklılığını ilk duyduğu dakikayı Makbule Ölçen “Özürlüler Yokuşu” adlı kitabında şöyle anlatır:

“Gözümden yaşlar boşanıyordu. Kalbime sanki ağır bir taş gelip yerleşmişti. Duyduklarıma inanamıyordum. Ne Nejat’ın, ne de Dr. Güzin’in yüzüne bakamıyordum. Suç işlemiş gibiydim. Biri omzumdan tutup ayağa kaldırdı, sarıldı, kendimi onun kollarında buldum. Beni bağrına basmıştı. Yalnız değilsin, diye fısıldadı. Bu, Nejat’tı.” İşte Ali Nejat Ölçen, bütün değerli hasletleri yanı sıra böyle bir eş ve böyle bir babaydı.

O yıllarda, ülkemizde zihinsel engelliler, ne yazık ki “mahallenin delisi,” “meczup” gibi sözlerle tanımlanıyordu ve hiçbir şey öğrenemezler sanılıyordu. Oysa Ölçen çifti yılmadılar. Demir’i sevgiyle sarmalayıp onu hayata nasıl hazırlayacaklarını araştırdılar, öğrendiler. Makbule Ölçen bu konuda Almanya’daki incelemelerinin yanı sıra Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim aldı. Ölcen çifti, Demir’i çok güzel resim yapan, dans etmeyi çok seven, hatta piyano çalabilen, her davranışıyla tam bir beyefendi olarak yetiştirmekle yetinmediler ve yaşamlarını bu ülkenin zihinsel engelli evlatlarına adadılar. Makbule Ölçen 1974 yılında,  Baskanı olduğu Öğretilebilir Çocukları Koruma Derneği’nde dört çocukla ülkemizdeki ilk eğitimi başlattı.

Peki, bu çocuklar ebeveynlerinin ölümünden sonra ne olacaktı? İste bu kaygıyla Dr. Ali Nejat Ölçen bir vakıf kurmanın gerekli olduğuna karar verdi ve Ölçen çifti, bir avuç adanmış gönüllü ile 8 Mart 1982’de (ZİÇEV) Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı’nı kurdular.

Geçen otuz sekiz yıl içinde ZİÇEV, on dört şubesinde hizmet sunduğu eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, yatılı bakımevi, vakıf soluk alma evleri ve gitgide artan gönüllüleriyle on binlerce özel çocuk/genç ve yetişkinin hayatına dokundu ve ailelerine umut ışığı oldu.

ZİÇEV bugün Türkiye’de hep “ilk”lere imza atmış, alanındaki en büyük ve en saygın sivil toplum kuruluşudur,

“Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır,” derler. Her başarılı kadının arkasında da bir erkek vardır. Dr. Ali Nejat Ölçen, eşinin ve ZİÇEV’in hem arkasında, hem de yanında duran sarsılmaz bir dağ gibiydi. Kimi zaman toprak kazdı, harç kardı, kimi zaman Vakfın etkinliklerinde foto muhabirliği yaparak tarihini yazdı. Ama onun zihinsel engellilik alanındaki en önemli hizmeti verdiği mücadeleydi.

Kaleme aldıği makaleleriyle, bürokratlara yazdığı, hatta zaman zaman bir hayli sert, uyarıcı yazılarıyla, verdiği yasa önerileriyle zihinsel engelliliğin “devlet politikası” olarak kabul edilmesi için yılmadan çabaladı. Onun bu hizmetleri asla unutulmayacaktır.

Değerli büyüğümüz, sevgili Dr. Ali Nejat Ölçen, sonsuz uykunu, görevini tam yapmış insanların huzuru içinde uyu. Yolunu yıldızlar aydınlatsın. Ruhun şad, mekanın cennet olsun.

Ülay Karakoç (Genel Başkan) ve ZİÇEV Yönetim Kurulu