Tarsus Şubemiz – Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimiz

GENEL BİLGİLER

Tarihçe

1994 yılında, ZİÇEV Ankara Genel Merkeze bağlı olarak kurulan Şubemiz o yıllarda sekiz kurucu üye ile, Ecz. A. Gülten İşcan Başkanlığında, Gül Eczanesi giriş katında faaliyete başladı.

1997 yılında zamanın Kaymakamı Ali Ülger’in, 27 Aralık İlköğretim Okulundaki, anaokulu olarak yapılan binayı tahsis etmesi sonucu on beş öğrenci ile eğitime başlandı. Daha sonra bir hayırsever bahçeli evini ücretsiz olarak tahsis etti. Orada eğitime devam ederken, zamanın Valisi Şenol Engin, bugünkü okul arsasını Encümen kararı ile Vakfımıza devretti. Projesini ücretsiz olarak Müh. Aydın Tabakan’ın çizdiği eğitim binasının yapımı, yardımsever halkımızın desteğiyle devam etmiştir. Yine zamanın Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın girişimleri ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından alınan yardımla bina bitirilebildi. Binanın yapımında, her şeyden önce Vakıf gönüllü üyelerinin özverisi ve eğitime inancı vardı.

Merkezimiz 1999 yılında, zihinsel engelli bireylerimizin eğitimine görkemli bir törenle açıldı. 1999-2006 yılları arasında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürlüğü ile bir protokol çerçevesinde, elli zihinsel engelli çocuk ve gencimize eğitim verilmeye devam edildi.

2005 yılında çıkarılan Engelliler Yasası ile, zihinsel engelli bireylerin eğitimini Milli Eğitim Bakanlığı üstlendi.

Merkezimiz, 01 07 2005 tarihli ve 5375 sayılı Engelliler Kanunu gereğince yasal işlemlerini tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan çalışma iznini almıştır.

Merkezimiz, bir ZİÇEV kuruluşu olan Özel Makbule Ölçen Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü‘ne bağlı olarak 16 10 2006 tarihinde yeni dönem hizmetine başlamıştır.

Yönetim Kurulu

Başkan Kemal DURU
Başkan Yardımcısı Deniz Durmuş ÖZDEMİR
Sekreter Üye Esin TORUN
Sayman Üye Serpil DEMİR
Üye Perihan ÖZCAN

 

 

 

 

ZİÇEV TARSUS ŞUBESİ

ÖZEL MAKBULE ÖLÇEN ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

 

Kurum Müdürü – Yasemin Türkseven 

Eğitim Kadromuz:

Psikolog Beril Gültepe
Uzman Öğretici Beste AĞAOĞLU
Uzman Öğretici Çiğdem BAŞBÖYÜK
Usta Öğretici Meliha DURU

EĞİTİM PROGRAMLARIMIZ

A. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI(MEB) ONAYLI EĞİTİM PROGRAMLARI

Merkeze kaydı yapılan öğrencilerimiz, yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen amaçlara yönelik olarak uygun programlara yerleştirilir. Bu programlar;

B. VAKIF DESTEKLİ EĞİTİM FAALİYETLERİ

1. ZEEP – ZİÇEV Erken Eğitim Programı

0-5 yaş gelişimi desteklemek amacıyla 7 gelişim alanında hazırlanmış eğitim programı, eğitim birimi, eğitim seti ve değerlendirme araçlarından oluşan bir programdır.

2. Duyu Bütünleme Eğitimi 

Alanında uzman kişilerce uygulanan Duyu Bütünleme Terapisi için öğrencilerimize 6 aylık programlar yapılır. Bu terapiye aile de dahil edilir ve süreç ailenin iş birliği ile devam eder.

3. Aile ve Çevre Eğitimi

Özel Eğitimde çocukların okul ortamında öğrendikleri bilgi ve becerilerin ev ortamında da sürdürülerek desteklenmesi, okul ve ev eğitiminin süreklilik ve paralellik içinde olması çok önemli bir ilkedir. Bu nedenle aile ve çevre eğitimine gereken önem verilmektedir.

4. Mesleki Eğitim

Merkezimize devam eden bireylerin temel yaşam becerilerini geliştirmek, topluma uyumlarını, iş ve mesleğe yönelik beceriler kazanmalarını sağlama, amacıyla öğrencilere takı yapımı, galoş , ağaç işleri, dekoratif ürünler ve çeşitli süsleme alanlarında eğitim verilmekte, tüketici değil, üretici bireyler olmaları sağlanmaktadır.

Ayrıca; öğrencilerimize, istek ve becerileri doğrultusunda Seracılık ve Kilim Dokuma eğitimleri verilmektedir.

5. Dans Eğitimi

Okulumuzda gönüllü eğitmenimiz ve beden eğitimi öğretmenimiz tarafından öğretilen tango ve halk oyunları çalışmaları yapılmaktadır.

6. Spor Eğitimi

Spor çalışmaları okulumuzun spor salonunda (Fotoğrafı ekte) bireysel ve grup çalışmaları ile gerçekleşmektedir. Okulumuzda eğitim alan her öğrencimiz spor çalışmalarına dahil edilir. Beden Eğitimi öğretmenlerimiz; öğrencinin bireysel yeteneklerini ve becerilerini göz önünde bulundurarak her öğrenciye ayrı yıllık spor programları yazar ve uygular. Tarsus ZİÇEV Spor Kulübü bünyesinde lisanslı sporcular yetişir ve bu sporcular müsabakalara katılarak derece elde edebilir.

Spor Dalları:

Atletizm

Masa Tenisi

2018-2019 yılı spor başarıları:

Rabia Pelin Polat- Atletizm 400 metrede 1.lik

Rabia Pelin Polat- Gülle Atmada 3.lük

SPORDA GURUR TABLOMUZ

Vakfımızın özel sporcuları bölgesel, ulusal ve uluslar arası şampiyonalarda büyük başarılar elde etmekte, yurt dışında bayrağımızı göndere çektirmekte ve kazandıkları madalyaları gururla şubelerine taşımaktadırlar.

Spor başarılarında ayrıntılı bilgi için bakınız: Spor Çalışmalarımız

 

ATÖLYELER

1. Halı-kilim Dokuma Atölyesi:

Halı-kilim dokuma Atölyesinde öğrencilerimiz, el becerilerini geliştirirken ürün elde ediyor. Bu sayede sergi açabilen, bir meslek dalını öğrenen, özgüveni yüksek, ayakları üzerinde durabilen bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir

2. Takı Tasarım Atölyesi:

Takı tasarım atölyesi ile birlikte, öğrencilerimizin ince motor kasları gelişirken, dikkat süreleri uzuyor ve çalışmanın sonucunda ürün elde ediliyor. Ortaya çıkan ürünler sergilerde sergileniyor.

 

ETKİNLİKLERİMİZ

Sosyal Etkinlikler

Zihinsel yetersiz çocuklarımızın daha geniş çevreye açılabilmeleri, toplum içerisinde olumlu davranış kalıpları kazanabilmeleri ve anlamlı bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla; eğitici geziler (müzeler, çarşı, pazar, tiyatro, sinema, alış-veriş merkezleri vb.) piknikler, yaz aylarında gençlik kampları gibi sosyal etkinliklerin düzenlenmesine büyük önem verilmektedir.

Çocuk ve gençlerimizin sosyal etkinliklerden çok zevk aldıkları ve gelişimlerinin olumlu yönde etkilendiği gözlemlenmektedir. Özellikle kent dışına yapılan gezilerle, çocuk ve gençlerimiz, ailelerinden bağımsız olarak kendi kendine yetme, sorumluluk alma, öz güvenini pekiştirme gibi konularda önemli gelişmeler göstermektedirler.

 

MERKEZİMİZDE UYGULANAN PSİKOLOJİK TESTLER:

Okulumuza kayıtlı her öğrencimize psikologumuz tarafından 6 aylık periyotlarla düzenli olarak bireyin yaşına uygun testler yapılır ve takibi sağlanır. Ücretsiz uygulanan testler ve terapiler şunlardır:

-Bilişsel Davranışçı Terapi

-Denver Tarama Testi

-Catell 2-a Zeka Testi

-AGTE

-Metropolitan okul olgunluk testi

-Peabody

-Arzu Listesi

-Frankfurter Dikkat Testi

-Beier Cümle Tamamlama Testi

-Burdon

-Louisa Duss

-Gessel Gelişim Figürleri Testi

-Sınav Kaygısı Ölçeği

-Raven Progresif Matrisler Testi

TEŞEKKÜRLERİMİZ

Kültür (eski) Bakanı İstemihan Talay, Mersin (eski) Valisi Şenol Engin, Tarsus (eski) Kaymakamı Ali Ülger, Müh. Aydın Tabakan ile, binamızın yapımı, eğitim ve rehabilitasyon hizmetimizin sürdürülmesinde maddi-manevi katkılarını esirgemeyen, el emeği, göz nuru ile destek veren Tarsus’un yüce gönüllü halkı ve gönüllü arkadaşlarımıza minnet duyguları ile teşekkür ederiz.

 

İLETİŞİM

Adres Kırklar Sırtı Mahallesi, 2648 Sokak, No:4, 33400 Tarsus
Telefon 0324-626-48-92
Faks 0324-626-56-33
e-posta tarsus@zicev.org.tr