Cumhuriyet Gazetesi – Anneleri Engelli Çocuklarını Anlattı

22 Aralık 2006, Cuma (Ankara Eki)

etkinlikler-basinda-basinda_tutelimiCumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) ile Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) engelli çocukların anneleri ve yakınları arasında ortaklaşa düzenlediği öykü yarışmasında dereceye giren ve yayımlanmaya değer görülen eserler,”Tut Elimi” adıyla kitaplaştırıldı. CKD Yayınları’ndan çıkan 231 sayfalık kitaptaki tüm eserler, engelli çocukların annelerince kaleme alındı. Kitapta ”Göçmen Kuşların Kanatlarına Yüklenmiş Acılar” başlıklı bir önsözü yer alan CKD Başkanı Şenal Sarıhan, “Tut Elimi kitabı, kadınların kendi sorunlarını yazıya dökmelerini ve çözüm üretmelerini amaçlayan 2. kitap. Kadın Öyküleri adı ile yayınlanmış olan ilk kitapta da çoğunluğu yazın alanına ilk kez adım atan kadınların yaşam öyküleri yer alıyordu. Bu kitap ise bedensel ve zihinsel engelli çocuklarımızın, özellikle annelerine yüklenmiş acıları anlatıyor,” dedi. Kitabın diğer önsözü ”Onlar Anlattılar” ise ZİÇEV Genel Başkanı Ülay Karakoç’a ait. Kitap sırasıyla; yarışmada 1.liğe değer görülen Müge Konor’un ”Bir Anı”, 2. olan Ayla Tan’ın ”Arda Tan” ve 3. olan Özlem Başaral’ın ”Bir Sürgünde Hüzünlenen Yedi Hayat” adlı eserleriyle başlayarak, toplam 37 yaşam öyküsünü okurlarıyla paylaşıyor.

 

 

 

 

 

Birgün Halkın Gazetesi – Fedakâr Annelerin Ağlatan Öyküsü

13 Aralık 2006 , Çarşamba (Ankara Eki)

etkinlikler-basinda-basinda_oyku (1)

 

 

haberler.com – 18 YAŞINDAN SONRA DA SÜRMESİ GEREKEN EĞİTİM

18 Kasım 2006, Cumartesi (haberler.com)

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer: – “Zihinsel Engelli Çocukların 18 Yaşından Sonra da Kaç Yaşına Gelirlerse Gelsinler Eğitimlerini Sürdürmeleri için Atölyelerle Donatılmış Bir Okul Açacağız”

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, özel eğitim alan zihinsel özürlülerin eğitimlerini 18 yaşından sonra da sürdürebilmeleri için okul açacaklarını söyledi.

Özürlüler Yasası nedeniyle özel eğitim veren okulların Milli Eğitim Bakanlığı çatısı altında toplanması nedeniyle Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfının (ZİÇEV) Ümraniye’deki “Tekrime Tarman Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi”, “Özel Makbule Ölçen Eğitim Kurumları Tekrime Tarman Özel Eğitim Okulu” adıyla Milli Eğitim Bakanlığına bağlandı.

Okulun Milli Eğitim Bakanlığına bağlanması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Ata Özer, zihinsel engelli çocuklarla ilgili her türlü çalışmada 24 saat süreyle vakfın yanında olacaklarını belirtti. Özer, “Gaziosmanpaşa ilçemizde bulunan ve hepatit B virüsü taşıyan bir öğrencimize yine özel eğitim kurumlarındaki şekliyle evinde eğitim öğretim hizmeti vermek istedik. Fakat ne kadar garip ki, ne kadar öğretmene bunu teklif ettiysek de hepatit-B virüsü taşıyan öğrenciye kimse sahip çıkmadı. Ama alnından öpülecek bir ilçe milli eğitim müdürü, alnından öpülecek bir öğretmen ‘biz bunu başaracağız’ dediler ve bu öğrenciye aynı özel eğitim kurumlarındaki çocuklarımız gibi hizmet vermeye devam etmekteyiz” dedi.

Özer, amaçlarının öğrencilerin bedensel, zihinsel ve kültürel gelişmelerini sağlamak, aralarında birlik ve beraberlik duygularını geliştirmek, dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla sosyo kültürel ve ekonomik faaliyetlerle topluma uyumunu sağlamak olduğunu kaydetti.

Özürlülük türü ne olursa olsun ailelerden çocuklarını gizlememelerini isteyen Özer, özürlü çocuklara “acıma” duygusuyla yaklaşılmaması gerektiğini söyledi. Özer, “Özürlü çocuklarımıza eğitim vermek, topluma uyum sağlamaları ülkemiz için de kazançtır” diye konuştu.

-18 YAŞINDAN SONRA DA SÜRMESİ GEREKEN EĞİTİM-

Özel eğitim kurumlarında eğitim gören çocukların ve gençlerin 18 yaşından sonra da eğitimlerinin sürmesi gerektiğini ifade eden Özer, “Zihinsel engelli çocuklar 18 yaşına kadar eğitimlerini sürdürüyor ve sonra evlerine gönderiliyor. Bayrampaşa Belediyesi ve KİPTAŞ Genel Müdürü bize arsa tahsis edecek. O arsaya zihinsel engelli çocukların 18 yaşından sonra da kaç yaşına gelirlerse gelsinler eğitimlerini sürdürmeleri için atölyelerle donatılmış bir okul açacağız” dedi.

İstanbul Vali Yardımcısı Ali Sözende, herkesin potansiyel özürlü olduğunu kaydederek, “Her sağlam kişinin özürlülere borcu vardır. Bu borcu ödemeliyiz” diye konuştu.

ZİÇEV Onursal Başkanı Makbule Ölçen de, 56 yıldır zihinsel özürlülerin eğitimiyle uğraştığını söyleyerek, Türkiye’de zihinsel özürlülere yönelik eğitim merkezleri açılması için çok mücadele ettiğini bildirdi.

ZİÇEV Genel Başkanı Ülay Karakoç da, bugün 2 bin zihinsel özürlüyle büyük bir kurum haline geldiklerine işaret ederek, Özürlüler Yasası çıktığında Milli Eğitim Bakanlığına bağlanma konusunda yeniden yapılanma gerektirdiği için önce çekince yaşadıklarını ifade etti.Karakoç, “Bir ara anahtarları teslim edelim diye düşündük. Ancak bu bize evlatlarımızı evlatlık vermek gibi geldi ve devam kararı aldık. Başardık ve başaracağız” dedi.

Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeki Gürsül de, yeniden yapılanma konusundaki aksaklıkların aşılabileceğini, okulları çağın okulları haline getireceklerini söyledi. Gürsül, “Ama bunları kırmadan dökmeden yapacağız ve zihinsel özürlü çocuklarımızı topluma kazandıracağız” dedi.

Törende daha sonra, Ali Sözen ve Ata Özer tarafından Atatürk büstü açıldı ve okulda eğitim gören çocuklarla birlikte kurdele kesildi. (Anadolu Ajansı)

 

 

Hürriyet Gazetesi – Gölbaşı’na zihinsel engelliler merkezi

16 Kasım 2006 , Perşembe (Ankara Eki)

etkinlikler-basinda-acilishaber

 Ayşe TÜRKMEZ/GÖLBAŞI (DHA)

ZİÇEV Genel Merkezi, Gölbaşı Kampusu’nda bu yıl gerçekleştirdiği projeler kapsamında eğitim hizmetlerine katacağı yeni birimlerin açılışı törenle yapıldı.

ZİHİNSEL Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı’nın (ZİÇEV) Genel Merkezi Gölbaşı Kampusunda bu yıl gerçekleştirdiği projeler kapsamında eğitim hizmetlerine katacağı yeni birimleri açıldı. Açılış töreninde zihinsel engelli çocuklar şiir okuyup, Seymen folklor ekibi de gösteriler yaparken, destek veren tüm kuruluş temsilcilerine plaket verildi. Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in eşi Saniye Şahin, Japon Büyükelçisi Tomoyuki Abe ve destek veren diğer ilgililer tarafından 4 binanın açılış gerçekleştirildi.

JAPONYA’DAN KATKI

Japon Büyükelçi Tomoyuki Abe, Türkçe olarak yaptığı konuşmada, bu tür desteklerinin devam edeceğini belirterek, “Her zaman böyle projelere destek olmaya hazırız. Projeye emeği geçen, destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi. Japon Büyükelçiliği tarafından yapılan proje kapsamında Mesleki Eğitim Merkezi 3 bölüm olmak üzere 270 metrekareden oluşuyor. 25 yaş sonrası Yaşamevi Ünitesi, el sanatları, boya ve galoş atölyelerini oluşturuyor. Japon Hükümeti, zihinsel engellilere eğitim desteği vermek üzere 2 yıllığına Heidiko Ohno’yu görevlendirdi.

Bakan Şahin’in oğluda eğitim görüyor

ZİHİNSEL Engelliler Vakfı Genel Merkezi’nin yeni binalarının açılışına katılan Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in eşi Saniye Şahin’e, ZİÇEV Genel Başkanı Ülay Karakoç tarafından plaket verildi. Bakan Mehmet Ali Şahin ve Saniye Şahin’in zihinsel engelli oğlu Fatih Şahin de vakıf genel merkezinde eğitim görüyor. Ayrıca, Japon Büyükelçisi Temoyuki Abe’ye, Başbakanlık Özürlüler Dairesi Başkan Vekili Abdullah Güven’e, Gölbaşı Kaymakamı Hakkı Uzun’a, Gölbaşı Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak’a, Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü adına plaket verildi.

 

 

JURNALTURK – Gölbaşı’na Zihinsel engelliler merkezi

15 Kasım 2006 , Çarşamba
Ayşe TÜRKMEZ/GÖLBAŞI(Ankara), (DHA)

Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı’nın (ZİÇEV) Genel Merkezi Gölbaşı Kampusunda bu yıl gerçekleştirdiği projeler kapsamında eğitim hizmetlerine katacağı yeni birimlerin açılışı törenle yapıldı.

Japonya Büyükelçiliği’nce Küçük Projeler Programı’nda yaptırılan İş Eğitim Merkezi, Başbakanlık Sosyal Riski Azaltma Projesi Galoş Atölyesi, Spor-Toto Genel Müdürlüğü, Vakıfbank Genel Müdürlüğü tarafından Spor Salonu ve Vakıfbank Genel Müdürlüğü’nce Engelliler Oyun Parkı açılışı yapıldı. 4 ayrı tesisin yapıldığı açılış törenine Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in eşi Saniye Şahin, CHP Milletvekilleri Nadir Saraç ve Dr. Ali Arslan, Vakıflar Genel Müdürü ve Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Beyazıt, Başbakanlık Özürlüler Daire Başkanı Abdullah Güven, Spor Toto Genel Müdür Yardımcısı Ömer Aksoy, Japonya Büyükelçisi Tomoyuki Abe, Gölbaşı Kaymakamı Hakkı Uzun, Gölbaşı Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak, Vakıf kurucusu ve eski Genel Başkanı Makbule Ölçen ve Vakıf Genel Başkanı Ülay Karakoç ile 150 kadar davetli, Gölbaşı’ndaki birim müdürleriyle engelli çocukların aileleri katıldı. Açılış töreninde zihinsel engelli çocuklar şiir okuyup, Seymen folklor ekibi de gösteriler yaparken, destek veren tüm kuruluş temsilcilerine plaket verildi. Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in eşi Saniye Şahin, Japon Büyükelçisi Tomoyuki Abe ve destek veren diğer ilgililer tarafından 4 binanın açılışını yaptı.

Japon Büyükelçi Tomoyuki Abe, yaptığı Türkçe konuşmada, bu tür desteklerinin devam edeceğini belirterek, “Her zaman böyle projelere destek olmaya hazırız. Projeye emeği geçen, destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi. Japon Büyükelçiliği’nce hazırlanan proje kapsamında Mesleki Eğitim Merkezi 3 bölüm olmak üzere 270 metrekareden oluşuyor. 25 yaş sonrası Yaşamevi Ünitesi, el sanatları, boya ve galoş atölyelerini oluşturuyor. Japon Hükümeti, zihinsel engellilere eğitim desteği vermek üzere 2 yıllığına Heidiko Ohno’yu görevlendirdi. ZİÇEV Genel Başkanı Ülay Karakoç, kurucu başkan Makbule Ölçen’in 4 çocukla eğitimini başlattığı kurumun, bugün Türkiye genelinde 16 şubesi 400’e yakın personeli ve 1000’in üzerinde zihinsel engelli ve onların ailesiyle kurum haline geldiğini söyledi. Karakoç, şöyle konuştu:

“Vakfımız, yardımlarla, bağışlarla ayakta duruyor. Vakfımızın bir gün bağış alan değil, bağış veren köklü bir vakıf olacağına inanıyoruz. Devletimiz eğitime bir miktar destek vermektedir. Şu anda bizim asıl sorunumuz, yaşlılarımızın bakımı ve korunması ile ilgilidir. Örnek olarak, 45 yaşında bir oğlumuz anne ve babasını kaybetti. Çocuklar bizim korumamız altındadır. Bakınız sokak çocukları çok önemlidir. Onlar her zaman, her yerde istismara ugrayabilirler. Milli Eğitim Bakanlığı koruması altında eğitim alacaklar. Yeni çıkan Özürlüler Yasası ile engellilerimiz, diğer kardeşleri gibi eğitim hakkına sahip oldular.”

Başbakanlık Özürlüler Dairesi Başkan Vekili Abdullah Güven ise, özürlüler deyince herkesin yüreğinin yandığını belirterek, “Ama kimilerinin bir başka yanıyor. Toplumsal sorunların aşılması, ancak toplumsal bilinçlenme ve duyarlılıkla mümkündür. Buna herkesin katkı vermesi gerekir” dedi.

Zihinsel Engelliler Vakfı Genel Merkezi’nin yeni binalarının açılışına katılan Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in eşi Saniye Şahin’e, ZİÇEV Genel Başkanı Ülay Karakoç tarafından plaket verildi. Bakan Mehmet Ali Şahin ve Saniye Şahin’in zihinsel engelli oğlu Fatih Şahin de vakıf genel merkezinde eğitim görüyor. Ayrıca, Japon Büyükelçisi Temoyuki Abe’ye, Başbakanlık Özürlüler Dairesi Başkan Vekili Abdullah Güven’e, Vakıflar Genel Müdürü ve Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Beyazıt’a, Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman’a, Gölbaşı Kaymakamı Hakkı Uzun’a, Gölbaşı Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak’a, Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü adına plaket verildi.

 

 

Halkın Gazetesi BİRGÜN – Zihinsel engelli çocuklara 18 yaşından sonra da eğitim

13 Kasım 2006 , Çarşamba (Ankara Eki)

Zihinsel engelli çocuklara 18 yaşından sonra da eğitim

Engelliler Yasası uyarınca özel eğitim veren okulların Milli Eğitim Bakanlığı çatısı altında toplanması nedeniyle, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı’nın (ZİÇEV) Ümraniye’deki “Tekrime Tarman Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi”, “Özel Makbule Ölçen Eğitim Kurumları Tekrime Tarman Özel Eğitim Okulu” adıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı.

Okulun bakanlığıa bağlanması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Ata Özer, zihinsel engelli çocuklarla ilgili her türlü çalışmada 24 saat süreyle vakfın yanında olacaklarını belirtti. Özer, amaçlarının öğrencilerin bedensel, zihinsel ve kültürel gelişmelerini sağlamak, dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla sosyo kültürel ve ekonomik faaliyetlerle topluma uyumunu sağlamak olduğunu kaydetti.

AİLELERE ‘GİZLEMEYİN’ ÇAĞRISI

Engelli durumu ne olursa olsun ailelerden çocuklarını gizlememelerini isteyen Özer, engelli çocuklara “acıma” duygusuyla yaklaşılmaması gerektiğini söyledi. Özel eğitim kurumlarında eğitim gören çocukların ve gençlerin 18 yaşından sonra da eğitimlerinin sürmesi gerektiğini ifade eden Özer, “Zihinsel engelli çocuklar 18 yaşına kadar eğitimlerini sürdürüyor ve sonra evlerine gönderiliyor. Bayrampaşa Belediyesi ve KİPTAŞ Genel Müdürü bize arsa tahsis edecek. O arsaya zihinsel engelli çocukların 18 yaşından sonra da kaç yaşına gelirlerse gelsinler eğitimlerini sürdürmeleri için atölyelerle donatılmış bir okul açacağız” dedi.

İstanbul Vali Yardımcısı Ali Sözen de, herkesin potansiyel engelli olduğunu kaydederek, “Her sağlam kişinin engellilere borcu vardır. Bu borcu ödemeliyiz” diye konuştu.

ZİÇEV Onursal Başkanı Makbule Ölçen de, 56 yıldır Türkiye’de zihinsel engellilere yönelik eğitim merkezleri açılması için mücadele ettiğini bildirdi. ZİÇEV Genel Başkanı Ülay Karakoç da, bugün 2 bin zihinsel engelliyle büyük bir kurum haline geldiklerine işaret ederek, Engelliler Yasası çıktığında Milli Eğitim Bakanlığına bağlanma konusunda yeniden yapılanma gerektirdiği için önce çekince yaşadıklarını ifade etti. Karakoç, “Bir ara anahtarları teslim edelim diye düşündük. Ancak bu bize evlatlarımızı evlatlık vermek gibi geldi ve devam kararı aldık. Başardık ve başaracağız” dedi.

 

 

Türk Haber Gazetesi Sesimizi Almanya’da Duyurdu

etkinlikler-basinda-basin_yardim_

Yayın hayatını Almanya’da sürdüren ve orada yaşayan yurttaşlarımız arasında geniş bir okur kitlesine ulaşan aylık Türk Haber Gazetesi, Mayıs 2006 sayısında Vakfımıza geniş yer verdi.

Vakıf Genel Merkezini ziyaret eden gazeteciler, Eğitim ve Rehabilitasyon Ünitesinde incelemeler yaptılar ve Sorumlu Müdür Meryem Şahin’den bilgi aldılar. Şahin Vakfın amaçlarından söz ederek özellikle “Özürlülüğün yasaların, politikaların ve kurumsallaşmış alışkanlıkların sonucu olarak toplumun yarattığı bir durum” olduğunu vurguladı. Bu nedenle özürlülerin iyi bir eğitim ve kaynaştırmayla topluma kazandırılmaları ve toplum tarafından birer birey olarak kabul edilmeleri gerektiğini açıkladı.

Türk Haber Gazetesi Vakıf bünyesinde verilen nitelikli eğitimi, fotoğraflarla destekleyerek okura ulaştırdı ve Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarına ”Bu çocuklara yardım edelim” çağrısında bulundu.

 

 

Vatan Gazetesi – Bu engeli de aşarım

06 Mart 2006 , Pazartesi

etkinlikler-basinda-basinda_engel

Yer, Ankara’daki Anıttepe Yüzme Havuzu… Engelli sporcular yüzme yarışlarında dereceye girmek için kıyasıya mücadele ediyor. Yarışın başlamasını bekleyen bir sporcu pürdikkat havuza bakıyor.

O an içinden neler geçiyor bilinmez ama, gözlerindeki ifade “Ben bu yarışı kazanırım,” diyor. Tıpkı o yarışta mücadele etme hakkını kazandığı gibi… Ve tıpkı hayatın önüne çıkardığı engeli aştığı gibi…

 

 

Hürriyet Gazetesi – Zihinsel Engellilerin Bowling Heyecanı

02 Mart 2006 , Perşembe

etkinlikler-basinda-basinda_bowling

28.Şubat 2006 günü, Bilkent Üniversitesi Bowling Salonunda Ankara’da bulunan Özel Eğitim Okulları Bowling Şampiyonası yapıldı. 12 okulun katıldığı Şampiyonada Vakfımız Genel Merkez Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Bowling takımı birinci oldu. Bu başarıda Beden Eğitimi Öğretmenimiz ve Antrenörümüz Osman Akdemir’in özverili çabalarının büyük etkisi vardır. Büyük mutlulukla karşıladığımız bu başarı bizlere yeni bir heyecanın ve beklentinin kapılarını açtı. 01 Nisan 2006’da aynı yerde yapılacak olan Türkiye Bowling Şampiyonasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu Şampiyonada ülkenin çeşitli yerlerinden gelecek 120 sporcu yarışacak.

İlk olarak Vakfımızın çocuklarına salonunu karşılıksız açan, ülkemizde zihinsel yetersizlerin Bowling sporuna başlamasına olanak tanıyan ve bu Şampiyonanın gerçekleşmesini sağlayan Bilkent Üniversitesi Bowling Salonu yetkililerine, yüce gönüllü ve duyarlı yaklaşımları için teşekkür ediyoruz.

 

 

Hürriyet Gazetesi – “Yaşam”a Destek

13 Ocak 2006 , Cuma (Ankara Eki)

etkinlikler-basinda-basinda_oglum