Manisa Şubemiz – Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimiz

GENEL BİLGİLER

Tarihçe

Manisa Şubemiz, Efdal Erdemir Başkanlığında, Nuran Pakdemirli,  Nevin Dirik ve Müyesser Gürel’in özverili katkılarıyla 21 Aralık 1988 tarihinde kuruldu. Aynı yıl bir apartman katında eğitim ve rehabilitasyon hizmetine başladı. 1991 yılında Laleli semtinde bir arsa aldı. Arsa temininin ardından, ‘Kendi Sınıfını Kendin Yap’ kampanyası açtı ve hayırseverlerin katkılarıyla, 950m2 kapalı alanı olan okul binasının yapımını gerçekleştirdi ve 1994 yılında hizmete açtı. Manisa Şubemizin bayrağını halen Hüseyin Okumuş taşımaktadır.

Manisa Şubemiz, eğitim ve rehabilitasyon hizmetini nitelikli bir düzeyde sürdürürken, bir yandan da yatılı hizmete geçebilme çalışmalarını sürdürdü. Şubelerimiz içinde yatılı bölümü açan ve bölgedeki önemli bir ihtiyacın karşılanmasına büyük katkıda bulunan Manisa Şubemiz, Vakıf tarihine yatılı hizmeti başlatan ilk Şube olarak geçmiş olmanın gururunu yaşadı. Ancak Engeliler Yasası ile eğitim hizmetinin Milli Eğitim Bakanlığına bağlanması ve aynı mekanda yatılı hizmet vermenin MEB mevzuatına uymaması nedeniyle, yatılı bölümü kapatmak zorunda kaldı.

Şube Yönetim Kurulu, 20 Mayıs 2003 tarihinde, mevcut binaya bitişik olan 4734 m2’lik arsayı, gelecekte gündüzlü ve yatılı bakımevi yaptırmak üzere Manisa Belediyesi’nden satın aldı. Vakfımız, gelecekte engelli bireylerin yaşam boyu güvenli ve sağlıklı bir ortamda yaşayabilmeleri için, çalışmalarını bu doğrultuda sürdürdü.

On yıla varan girişimlerin sonucunda Vakıf Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin, Manisa Şubesi kurucularından Müyesser Gürel’in, Manisa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Okumuş’un çabaları, Vakıfbank’ın Vakıf Medeniyetine yaraşır bir davranışla Bakımevi Merkezinin yapımını ve iç donatımını üstlenmesiyle, Özel ZİÇEV-Vakıfbank Yatılı Bakımevi’nin temeli 14 Temmuz 2012 günü atıldı.

Merkezimiz, 01 07 2005 tarihli ve 5375 sayılı Engelliler Kanunu gereğince bütün yasal işlemlerini tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığından çalışma iznini almıştır.

Merkezimiz, bir ZİÇEV kuruluşu olan Özel Makbule Ölçen Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü‘ne bağlı olarak 21 01 2007 tarihinde yeni dönem hizmetine başlamıştır.

Yapımı hızla tamamlanan Yatılı Bakım Merkezimiz, 01 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen  görkemli bir törenle hizmete açıldı. (Ayrıntılı bilgi için bkz: Manisa Yatılı)

Yönetim Kurulu

Başkan Hüseyin OKUMUŞ
Başkan Yardımcısı Mustafa TAŞKIRAN
Sekreter Üye Ayşe ÇAKMAK
Sayman Üye Nursemin TUSKAN AKKAŞ
Üye Semra AKMAN

 

 

 

 

 

ZİÇEV MANİSA ŞUBESİ

ÖZEL MAKBULE ÖLÇEN ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

 

Kurum Müdürü – Tüzenur TUŞEL 

Eğitim Kadromuz:

Psikolog Arzu KAYDA
Fizyoterapist Asude Hatice NACAK BUDAK
Özel Eğitim Alan Öğretmeni   Semra ERDOĞAN
Özel Eğitim Alan Öğretmeni   Yeter HINISLIOĞLU
Özel Eğitim Alan Öğretmeni Fatma Hannan GÜL

EĞİTİM PROGRAMLARIMIZ

A. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI(MEB) ONAYLI EĞİTİM PROGRAMLARI

Merkeze kaydı yapılan öğrencilerimiz, yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen amaçlara yönelik olarak uygun programlara yerleştirilir. Bu programlar;

B. VAKIF DESTEKLİ EĞİTİM FAALİYETLERİ

1. ZEEP – ZİÇEV Erken Eğitim Programı

0-5 yaş gelişimi desteklemek amacıyla 7 gelişim alanında hazırlanmış eğitim programı, eğitim birimi, eğitim seti ve değerlendirme araçlarından oluşan bir programdır.

2. Aile ve Çevre Eğitimi:

Özel Eğitimde çocukların okul ortamında öğrendikleri bilgi ve becerilerin ev ortamında da sürdürülerek desteklenmesi, okul ve ev eğitiminin süreklilik ve paralellik içinde olması çok önemli bir ilkedir. Bu nedenle aile ve çevre eğitimine gereken önem verilmektedir.

Her eğitim ve fizyoterapi sonrası aileye engellinin o günkü durumu hakkında bilgi verilir ve evde yapılması gerekenler konusunda görevlendirilir. Periyodik aralıklarla aile toplantıları yapılarak engellinin bulunduğu düzey ve performansı hakkında aileler aydınlatılır.

Bireysel eğitime devam eden engelli çocuk, sosyal çevrede aile içinde davranış problemleri yaşıyorsa, aile psikolog önderliğinde aile eğitimine alınır. Eğitimde;

  • Aile çocuğu nasıl daha iyi anlar ve tanır,
  • Çocuğun problemlerini çözmede nasıl bir yol izler,
  • Çocuğa tutum ve davranışları nasıl olmalıdır, gibi sorulara cevap bulunur.Engelli çocuğa sahip ebeveynlerle Grup Terapileri yapılır. Bu terapilerde;

    -Yaşanan ortak problemler,

    -Problemler karşısında ebeveynlerin olumlu ya da olumsuz yanıt aldıkları tutumları,

    -Ebeveynlerin aile içi çatışmaları, duygusal problemleri gibi konularda aileler arası katarsis (boşalım, paylaşım) gerçekleştirilir.

    Bu amaçla özel veli görüşmeleri, toplantılar, uzman eşliğinde seminerler düzenlenir Bu seminerler konularında uzman meslek elemanları tarafından görsel ve işitsel uyaranlar eşliğinde sunulur.

3. Mesleki Eğitim

Öğrencilerimizin yaratıcılığını desteklemek, el becerilerini geliştirmek, üretim yaparak öz güvenlerinin pekişmesini sağlamak amacıyla uygulanan eğitimdir. Yapılan çalışmalar her yıl düzenlenen kermeslerle sergilenmekte ve ziyaretçilere, zihinsel yetersizlerin eğitimle neler başarabildikleri gösterilmektedir. Bu sergilerin çevre eğitimine de önemli katkısı olmaktadır.

4. Halk Dansları Eğitimi

Öğrencilerimizin sergilediği halk dansları beğeniyle izlenmektedir.

5. Spor Eğitimi

Tüm öğrencilerimize Beden eğitimi ve spor dersleri verilmektedir. Bowling, Masa Tenisi, Atletizm, Yüzme dallarında takım çalışmaları yapılmaktadır. ZİÇEV Manisa Spor Kulübü  olarak özel sporcularımız, bölgesel ve ulusal şampiyonalara katılmakta, madalyalar kazanmaktadırlar.

SPORDA GURUR TABLOMUZ

Vakfımızın özel sporcuları bölgesel, ulusal ve uluslar arası şampiyonalarda büyük başarılar elde etmekte, yurt dışında bayrağımızı göndere çektirmekte ve kazandıkları madalyaları gururla şubelerine taşımaktadırlar.

Spor başarılarında ayrıntılı bilgi için bakınız: Spor Çalışmalarımız

ATÖLYELER

Atölyelerimizde açılan kurslarda, öğrencilerimizin ince motor kasları gelişirken, dikkat süreleri uzuyor ve çalışmanın sonucunda ürün elde ediliyor. Ortaya çıkan ürünler sergilerde sergileniyor. Bu sayede sergi açabilen, bir meslek dalını öğrenen, özgüveni yüksek, ayakları üzerinde durabilen bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

  1. El Sanatları
  2. Takı Tasarım
  3. Atık Kâğıt ve Muhtelif Ambalajdan Aksesuar
  4. Dekoratif Tablo
  5. Ebru Sanatı
  6. Makrome Örgü
  7. Spor ve Fiziki Etkinlikler
  8. Keçeden Ürün Yapma
  9. Cam, Taş, Ahşap Boyama
  10. Galoş Üretimi

ETKİNLİKLERİMİZ

Sosyal Etkinlikler

Zihinsel yetersiz çocuklarımızın daha geniş çevreye açılabilmeleri, toplum içerisinde olumlu davranış kalıpları kazanabilmeleri ve anlamlı bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla; eğitici geziler (müzeler, çarşı, pazar, tiyatro, sinema, alış-veriş merkezleri vb.) piknikler, yaz aylarında gençlik kampları gibi sosyal etkinliklerin düzenlenmesine büyük önem verilmektedir.

Çocuk ve gençlerimizin sosyal etkinliklerden çok zevk aldıkları ve gelişimlerinin olumlu yönde etkilendiği gözlemlenmektedir. Özellikle kent dışına yapılan gezilerle, çocuk ve gençlerimiz, ailelerinden bağımsız olarak kendi kendine yetme, sorumluluk alma, öz güvenini pekiştirme gibi konularda önemli gelişmeler göstermektedirler.

PROJELERİMİZ

Aktif İş Gücü Piyasası Stratejileri Projesi:

Kurumumuzda verilmekte olan bütün bu eğitimlerin yanı sıra; finansmanını AB’nin karşıladığı, İŞ-KUR destekli; zihinsel engelli bireylere meslek edindirme ve bu çocukların sosyal yaşantıya uyumlarının sağlanmasına yardımcı olacak kurslar projesi, 2004 yılında Avrupa Birliği tarafından onaylanmış, 01.Ağustos 2005 tarihinde hayata geçirilmiştir. Hazırlanan proje kapsamında Merkezimizde öğrenim gören on dört yaş üstü yirmi dört zihinsel engelli birey, sekiz ay boyunca kursa katılmış, kursu başarıyla bitirerek belgelerini almışlardır.

Bu projeyle zihinsel engelli çocukların ilgi, eğilim ve yeteneklerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlıkları kazandırarak hayata hazırlamak ve onların kendilerini ve ailelerini mutlu kılacak, toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmaları amaçlanmıştır.

AİPP (Aktif İşgücü Piyasası Stratejileri) Projesi çerçevesinde Kurumumuz binası içerisinde iki atölye hazırlanmış olup bu atölyeler galoş ve el sanatları yapım atölyeleri olarak sınıflandırılmıştır. Atölyelerimizde engelli bireylerimiz, ahşap boyama, vitray, mum yapımı, batik, seramik, fimo ve galoş yapımı dallarında eğitim almakta ve bunlara ilişkin becerileri kazanmaktadırlar.

Bu atölyelerdeki eğitimler, Vakıf destekli olarak halen aktif olarak devam ettirilmektedir.

 

TEŞEKKÜRLERİMİZ

Manisa Valisi Ahmet DENİZ, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz ERGÜN, Manisa Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet ÇERÇİ, Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk ÇELİK, Manisa İl Emniyet Müdürü Ömer USLUSOY, Yunusemre Kaymakamı Ahmet ERDOĞDU, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Manisa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ne, Yunusemre Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne ve binamızın yapımı, eğitim ve rehabilitasyon hizmetimizin sürdürülmesinde maddi-manevi katkılarını esirgemeyen Manisa’nın yüce gönüllü halkı ve gönüllü arkadaşlarımıza minnet duyguları ile teşekkür ederiz.

 

İLETİŞİM

Adres Mesir Mahallesi, 5103.Sokak, No:1 Yunusemre/MANİSA
Telefon 0236-233-57-51
Faks 0236-236-00-16
e-posta manisa@zicev.org.tr