Otistik Çocukların Sayısında Son Yıllarda Büyük Artış Var(Makale-3)

Prof. Dr. Gönül Kırcaali İftar Amerikan Psikiyatri Birliği verilerine göre son yıllarda otistik belirtiler gösteren çocuk sayısında önemli oranda artış gözleniyor. Anadolu Üniversitesi (AÜ) Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gönül Kırcaali İftar, Amerikan Psikiyatri Birliği verilerine göre, son yıllarda …

İyot Eksikliği ve Zihinsel Engellilik (Makale-4)

Hazırlayan: Erdi Kanbaş – Özel Eğitim Uzmanı e-posta: ekanbas@mynet.com) İyot, insan ve hayvanlarda normal büyüme ve gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için mutlak gerekli bir elementtir. İyot, insan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı …

Zihinsel Engelliliğe Neden Olan Etmenler (Makale-3)

Hazırlayan: Erdi Kanbaş – Özel Eğitim Uzmanı e-posta: ekanbas@mynet.com Tüm engellilerin onda birini zihinsel engellilerin oluşturduğu kabul edilmektedir. Yapılan araştırmalar toplumun (saptanabildiği kadarıyla) %1’inin, hafif olgularla beraber en az %3’ünün zihinsel engelli olduğunu göstermektedir. Tüm dünya üzerinde zihinsel engelliler grubu …

Zihinsel Engelli Çocuklarda Obezite (Makale-2)

Hazırlayan: Erdi Kanbaş – Özel Eğitim Uzmanı e-posta: ekanbas@mynet.com Obezite, vücutta aşırı yağ depolanmasıyla ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluğudur. Obezite, çoğunlukla erişkinlerin bir sorunu olarak kabul edilse de, son yıllarda hem gelişmiş, hem …

Zihinsel Engelli Çocuklar ve Özellikleri(Makale-1)

Hazırlayan: Erdi Kanbaş – Özel Eğitim Uzmanı e-posta: ekanbas@mynet.com Zihin engellilik, gelişimsel dönemde ortaya çıkan, uyumsal davranışlarda görülen yetersizliğe ilaveten genel zeka fonksiyonları açısından normalin altında olma durumudur. Zihinsel engellilikte, gelişimsel dönem olarak kastedilen dönem 18 yaşına kadar olan süreçtir. …

Zihinsel Engellilik

Bebeğinizde, çevrenizdeki diğer bebeklerle kıyaslandığında, herhangi bir gelişim geriliği gözlüyorsanız, zaman geçirmeden bir hekime ve/veya çocuk gelişim uzmanına başvurunuz. Zihinsel yetersizlikte erken tanı yaşamsal önem taşımaktadır. Zihinsel engellilikle ilgili genel bilgilere aşağıdaki kaynaklardan ulaşabilirsiniz.      Makaleler Zihinsel Engelli Çocuklar …

Williams Sendromlu Çocuklar(Makale-2)

Hazırlayan: Erdi Kanbaş – Özel Eğitim Uzmanı Öneri, görüş ve sorularınız için e-posta: ekanbas@mynet.com Williams sendromu, bir diğer değişle Williams – Beuren Sendromu, hastalığı ilk kez 1961 yılında tarif eden bu hekimlerin adlarıyla anılan nadir bir konjenital hastalıktır. Hastalığın temel …

Williams Sendromu (Makale-1)

Hazırlayan: Erdi Kanbaş – Özel Eğitim Uzmanı e-posta: ekanbas@mynet.com Oldukça seyrek 30.000 doğumda bir rastlanılan ve teşhis konulmakta hala zorlanılan bir rahatsızlıktır. Anne-babadan geçen kalıtımsal bir hastalık değildir. Çoğunlukla rastlanılan birkaç özellik tanı koymaya biraz yardım etmektedir. Örneğin; Burun kökleri …

Williams Sendromu

Oldukça seyrek rastlanılan ve teşhis konulmakta hala zorlanılan bir rahatsızlıktır. Anne-babadan geçen kalıtımsal bir hastalık değildir. Çoğunlukla rastlanılan birkaç özellik tanı koymaya biraz yardım etmektedir. Örneğin; Burun kökleri basıktır, gözler birbirine yakın ve çekik, üst damak yüksek, burun ucu kalkık …

Spina Bifida (Makale)

Hazırlayan: Erdi Kanbaş – Özel Eğitim Uzmanı Her türlü öneri görüş ve sorularınız için e-posta: ekanbas@mynet.com Spina bifida ikiye ayrılmış veya açık omurilik demektir. Omuriliğin herhangi bir bölgesinin bozuk gelişimine verilen bir isimdir. Anne rahminde bebeğin omurgası gelişirken bir yanlışlık …