Bolu Şubemiz – Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimiz

GENEL BİLGİLER

Tarihçe

Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme Ve Koruma Vakfı, Makbule ÖLÇEN başkanlığında bir grup gönüllü tarafından 8 Mart 1992 de Ankara’da kuruldu. Genel Merkez’de bu çalışmalar hızla sürerken Türkiye’nin il ve ilçelerinden bir araya gelen zihinsel engelli çocukların aileleri ve gönüllüler Vakfa başvurarak Vakfın şubesi olmak istediklerini dile getirdiler. Vakıf Genel Merkezi bu özverili, kararlı ve inançlı gruplara kucak açtı. 1986 yılından başlayarak şube sayısı hızla artmaya başladı.

Makbule ÖLÇEN ve Nebahat ÖZER’in dostluklarından dolayı yaptıkları bir görüşmede, Makbule ÖLÇEN’in Nebahat ÖZER’den ricası üzerine Bolu’da bir şube açmaya karar verildi. Gönüllü 10 kişi bir araya gelerek Vakıf Genel Müdürlüğünden onay alması üzerine, 18.09.1991 yılında Bolu Şubemiz de açıldı.

Bolu Şubesi Kurucu Üyelerimiz;

Perran ALBAYRAK

Esma YERLİKAYA

Nebahat ÖZER

Figen ŞİMŞEK

İrfan KARAGÜLLÜ

Melahat ELCİK

Halil KAYA

M. Necla ERSOY

Nurettin SAVAŞ

Güler ERBİLEN

15.11.1991 tarihinde üyeler geçici olarak Başkanlığa Nebahat ÖZER’i, Başkan Yardımcılığına Melahat ELCİK’i, Sekreterliğe Perran ALBAYRAK’ı ve Üyeliğe Necla ERSOY’u göreve getirildiler.

21.11.1991 tarihinde kurul toplanarak Özel Alt Sınıf açılması için Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmelere başladı. Öğretilebilir öğrenci velileri ile toplantılar yapılıp Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Valiliğe müracaat edilmiştir.

30.11.1991 tarihinde Rehberlik Araştırma Müdürlüğü, Bolu merkezde 13 öğretilebilir öğrenci olduğunu tespit etmiştir. Bunun üzerine, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Vakfa Endüstri Meslek Lisesi Binasında 1 sınıf ve 1 öğretmenler odası verilmiş ve böylelikle eğitime başlanmıştır.

18.11.1993 tarihinde ise Turizm Otelcilik Lisesi Binasına geçilerek  1 derslikte eğitime devam edilmiştir.

1994 yılında Vakıf Genel Kurulu toplanarak yeni yönetim kurulunu seçmiştir. Yeni Yönetim Kurulu Üyeleri aşağıdaki şekilde oluşmuştur: Nebahat ÖZER, Mine İLKAY, Perran ALBAYRAK, Necla ÇELİKPENÇE, Züriye DOĞANUZ, Yılmaz ÖKTEM. Oluşan bu yönetim yeni bir kurum açma çalışmalarına başladı.

19.11.1996 tarihinde Milli Eğitim Müdürlüğü, Küçük Berk Köyünde açmış olduğu Emine Baysal Uygulama Okulunda tüm engelli öğrencileri toplayarak eğitime başlamıştır.

Vakıf Yönetimi çalışmalarına kısa bir süre öğrencisiz olarak devam etmiştir. Belediye Nikah Salonunda bulunan küçük bir odada çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Daha sonra Güney Kaya Pasajında devam etmişlerdir. Bahçelievler Muhtarlığı bürosunda kısa süreli çalışmalar yapmışlardır.

 

16.06.1998 tarihinde Gazeteci Kamuran ALAGÖZ aracılığı ile Dinç BİLGİN, Dağkent’te okul yeri olarak ayrılan  3000 metrekarelik arsayı alarak Vakfa bağışlamıştır.

17.07.1999 tarihinde Emekli Bayındırlık Müdürü Muzaffer ÖZER ve Müteahhit Fuat ÖZTEKİN’in yardımlarıyla  Mimar Münir FINDIK’ın çizdiği  plan ve proje doğrultusunda kurumun temeli atılmıştır. Ancak deprem nedeniyle yapımına ara verilmiştir. Kasım 2000 de Ankara Siteler Esnafı  binanın yapımını üstlendi. Kasım 2001 bina yapımının %80 i tamamlandı ve boya badana aşamasına gelen binayı Vakıf kendi imkanlarıyla tamamladı.

Kurumun iç düzenlemesinde yardımcı olan hayırseverler:

Devlet Bakanı Hasan GEMİCİ

Bahçedeki Atatürk Büstü’nü Liyons Klubü,

Vakıf Odasını Onursal Başkan Nebahat ÖZER,

Müdür Odasını S.Ahmet Cevahircioğlu,

Büro Hizmetleri ve Arşiv Odasını Belin ÖZER,

Fizyoterapi Odasını Maide-Hitit TÜRKOĞLU,

Mutfağı Şerafettin ERBAYRAM ve(ÖZTİRYAKİLER)

Veli Bekleme Odasını Osman BAĞDATOĞLU,

Grup Eğitim Odasını Ayşe-Rıdvan YÜCE ve oğulları,

Bireysel Eğitim Odasını Muzaffer ZENGİN,

Bireysel Eğitim Odasını Mine-Mithat HİTİT

Kurumun ikinci katındaki “Atatürk Köşesi” Bolu Tugayı tarafından yapılmıştır.

 17.07.2003 tarihinde binanın resmi açılışı yapılmıştır.

Kurumumuz, 5 öğrenciyle Ocak 2004’de Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Müdürlüğünün denetiminde eğitim vermeye başlamıştır.

İlk kurucu temsilciliğini Hikmet MANAZ üstlenmiş ve 2007 yılına kadar sürdürmüştür.

 

Yeni Özürlüler Yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte zihinsel yetersiz bireylere verilen Eğitim ve Rehabilitasyon Hizmetleri, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürlüğü(SHÇHK) sorumluluğundan alınıp Milli Eğitim Bakanlığı sorumluluğuna verilmiştir.

Bu yeni gelişmeler sonucu 27.03.2006 tarihinde kurumumuz da dahil olmak üzere Türkiye’deki tüm eğitim ve rehabilitasyon kurumlarımız, Özel Makbule Ölçen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon İktisadi İşletmeleri adı altında toplanmıştır.

Ankara’daki Genel Merkezimize Kasım 2006 yılında, Uzm. Psk. Nadire Tomris MİSER Genel Müdür olarak atanmıştır. Halen görevine devam etmektedir.

20.01.2011 tarihinde Nebahat ÖZER rahatsızlığı nedeniyle Vakıf Başkanlığı görevinden ayrılmıştır. Yeni yönetim kurulu tüm bu zor şartlar altında gönüllü olarak özverili bir şekilde çalıştığı için Nebahat ÖZER’i Onursal Başkan seçmişlerdir.

 

BOLU ŞUBESİ KURUCUSU VE ONURSAL BAŞKANI NEBAHAT ÖZER

1917 Bolu doğumlu olan Nebahat ÖZER, ilköğrenimini Gazipaşa İlkokulunda  orta öğrenimini de Merkez Orta Okulunda tamamlamıştır. Eski Bolu Belediye Başkanı İsmail Özer ile evli olan Nebahat Özer, iki kız bir erkek olmak üzere 3 çocuk annesidir. Eşinin subay olması dolayısıyla Türkiye’yi bir uçtan bir uca dolaşmıştır. Gittiği, gördüğü her yerden dağarcığını doldurarak dönmüştür. Okumaya olan düşkünlüğü sayesinde dağarcığını daha da zenginleştirerek birikimlerini toplumun hizmetine sunmaya karar vermiştir.

Eşi Albay İsmail ÖZER emekli olup Bolu’ya döndüğünde belediye başkanı olarak Bolululara hizmet verirken Nebahat ÖZER de Yardım Sevenler Derneğinin başına geçerek toplumun belli kesimlerine hizmet etme çalışmalarına başlamış, 16 yıl süren bu çalışmanın ardından eşi emekli Albay İsmail ÖZER’ i kaybettikten sonra 5 yıl da belediye meclis üyeliği görevinde bulunmuştur.

Bunları da yeterli görmeyip 1991 yılında merkezi Ankara’da olan Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfının Bolu Şubesini, gönüllü bir kaç arkadaşıyla birlikte açarak bu kez de toplumun farklı bir alanında hizmet vermeye başlamıştır. Yalnızca zihinsel yetersiz çocuk ve ailelerine hizmetle yetinmeyip, yetkili kurumların, Bolu Halkının duyarlılığını da arttırıcı sosyal etkinliklere imza atmıştır.

Çalışmalarında hep bir hedefe kilitlenen Nebahat ÖZER Bolu’daki zihinsel yetersiz çocuklara eğitim veren bir kurum açmak için çok çaba göstermiştir. Nihayet Boluluların desteğiyle elde edilen vakıf bütçesini kurum açmak için kullanmıştır. 17 Temmuz 1999’da Dağkent’te Eğitim ve Rehabilitasyon kurumunun temeline  ilk harcı koyma bahtiyarlığına ermiştir.

Deprem nedeniyle gecikmeli de olsa 17 Temmuz 2003 tarihinde kurum hizmete açılmıştır.

3 çocukla eğitime başlayan kurumun bugün 115 çocuğa hizmet vermesi Nebahat ÖZER’i yeni hedeflere yöneltmiştir. Anne ve babasını kaybetmiş eğitime ve bakıma muhtaç çocuklar için yatılı kurum açmayı hedefleyen Nebahat ÖZER girişimlerini sürdürmüş, böyle bir binanın yapımı için hayırseverlerden söz de almıştır.

Yaptığı çalışmalardan dolayı duyduğu manevi hazzın yanında çeşitli kurumlardan ödüllerde almıştır. Bunlardan bazıları;

  • Bolu Belediyesi’nden Teşekkür Belgesi,
  • 2004 yılında Memursen’ den Zihin Engelli Çocuklara verdiği hizmetten dolayı Yılın Annesi Plaketi,
  • 2009 yılında Bolu’nun Çağdaş Cumhuriyetçi En Kıdemli Annesi Unvanı verilmiştir.

Zihinsel ve Bedensel Engelli Çocuk ailelerinin teşekkürleri bu sayfaya sığmayacak ama Bolu’dan Dağkent’e yol alacak kadar çok.

27 Aralık 2013 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

 

Yönetim Kurulu

Başkan Züriye DOĞANÜZ
Başkan Yardımcısı Macide AYCAN
Sekreter Üye Zuhal ÇETİN
Sayman Üye Neslihan DEMİREL UĞURLU
Üye Nihat ÇALIŞKAN
Üye Songül AKMAN
Üye Zehra Nur MURATOĞLU

 

 

 

 

 

ZİÇEV BOLU ŞUBESİ

ÖZEL MAKBULE ÖLÇEN ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

Kurum Müdürü – Emiş ASLAN

Eğitim Kadromuz:

Psikolog Anıl GÜL
Fizyoterapist  Muharrem UNSUR
Uzman Öğretici (Sınıf Öğretmeni) Zuhal AKAR
Uzman Öğretici (Okul Öncesi) Nilay YALÇIN
Uzman Öğretici (Okul Öncesi) Elmas ÜRETEN
Uzman Öğretici (Sınıf Öğretmeni) Burcu KORKMAZ
Uzman Öğretici  Deniz Erten KOŞAR
Uzman Öğretici  Nuray UÇAR

EĞİTİM PROGRAMLARIMIZ

A. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI(MEB) ONAYLI EĞİTİM PROGRAMLARI

Merkeze kaydı yapılan öğrencilerimiz, yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen amaçlara yönelik olarak uygun programlara yerleştirilir. Bu programlar;

B. VAKIF DESTEKLİ EĞİTİM FAALİYETLERİ

Merkezimizde Vakıf destekli eğitim programlarımız tam gün olarak yapılmaktadır.

1. ZEEP – ZİÇEV Erken Eğitim Programı

0-5 yaş gelişimi desteklemek amacıyla 7 gelişim alanında hazırlanmış eğitim programı, eğitim birimi, eğitim seti ve değerlendirme araçlarından oluşan bir programdır.

2. Aile Eğitimi

Merkeze devam eden öğrencilerimizin ailelerine, sahip oldukları çocukların eğitimine aktif olarak katılabilmelerini sağlamak ve bu bağlamda onların donanım problemlerini aşmalarına yardımcı olmak amacıyla, akademik eğitim, öz bakım, davranış edinme veya problem davranışı yok etme, konuşma eğitimi ve engel grupları hakkında bilgiler verilmektedir.

      • Veli toplantıları
      • Veli bilgilendirme görüşmeleri
      • Veli eğitim toplantıları
      • Seans süresinde velilere “ Beceri kazandırma ”

Bireysel seanslarımız velilerimiz tarafından izlenebilmektedir.

3. İş-Uğraş ve Meslek Eğitimi Atölyesi

Özel eğitimle ilgili eğitim programlarından faydalanmış bireylerin eğitim aldığı iş ve mesleğe yönelik bir eğitim verilmektedir. Bununla birlikte öğrencilerimize gereksinimleri doğrultusunda meşguliyet, sanat eğitimi ve terapisi programları da uygulanmaktadır.

Öğrencilerimizin yaratıcılığını desteklemek, el becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlenmiş eğitim programları uygulanmaktadır.

Öğrencilerimizin iş-uğraş atölyelerinde yaptıkları fularlar, takılar ve benzeri ürünler ile mesleki eğitim atölyemizde ürettikleri galoşlar, ilgili yerlere satılarak Merkeze katkı sağlanmaktadır.

Mesleki eğitimde uzun dönemli amaçlarımızdan biri de zihinsel yetersiz bireye, eğilimi ve yeteneği doğrultusunda mesleki beceri kazandırarak korumalı iş yerlerinde istihdamını sağlamaktır.

4. Bağımsız Yaşam Becerileri Eğitimi

Amacımız; ileri yaştaki zihinsel yetersiz bireylerin akademik eğitiminin azaltılarak, sosyal yaşamlarını destekleyen, boş zamanlarını olumlu uğraşlarla değerlendirmeleri için hazırlanmış eğitim programlarını uygulamaktır. Mutfak çalışmaları, drama, müzik/dans gibi etkinliklerle zenginleştirdiğimiz bu programlar, bireye mutlu ve huzurlu bir yaşam ortamı sağlamaktadır.

5. Duyu Bütünleme Terapisi 

Davranış bozukluğu gösteren çocuklarımızın müzik ve ışık oyunlarıyla rahatlamasını sağlayan birimdir. Işık oyunlarının yanında, özellikle müzik eğitimi büyük önem kazanmaktadır. İletişimde dinleme, dikkati yoğunlaştırabilme becerilerinin gelişiminde önemlidir. Bu da öncelikle otistik çocuklar ve otizmin özelliklerini taşıyan çocuklar için önemlidir.

6. Spor Eğitimi

Merkezimize tam gün devam eden bütün özel çocuk ve gençlerimize, kişiye özel hazırlanan programlar çerçevesinde, düzenli olarak beden ve spor eğitimi verilmektedir. Dersler, Spor Salonunda uygulanır.

DAĞKENT ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ

Sporun bireylerin sağlıklı ve kaliteli yaşam sürmeleri için vazgeçilmez bir etkinlik olduğu, son zamanlarda daha da kabul görerek günlük hayatımıza girmiş bulunmaktadır.

Zihin engeli olan bireylerin de spor yoluyla fiziksel, zihinsel, ruhsal gelişimlerinin sağlanması, biriken enerjilerinin verimli bir şekilde tüketilmesi, rehabilitasyon açısından oldukça önem arz etmektedir.

Kurumlar aracılığı ile bilinçli ve yarışmalara yönelik yapılan sporlar zihin engelli bireylerin kendilerini aşması kadar, rakipleriyle de mücadele etme, kazanma duygusunu yaşama ve mutlu olmalarını sağlar. Bu etkinliklerin planlı programlı bir şekilde amaca ulaştırılması için TOSSFED’in (TÜRKİYE ÖZEL SPORCULAR SPOR FEDERASYONU) 23/07/2007 tarih ve 493 sayılı yazıları gereği ZİÇEV’in Bolu Şubesi Zihinsel Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde bir spor kulübünün kurulması zorunlu hale gelmiştir.

Vakıf yönetim kurulu 19/06/2008 tarihinde 2008/25 sayılı kararıyla Hikmet MANAZ’a Spor Kulübünü kurmaya yetki vermiştir.

Aynı yıl içinde Hikmet MANAZ başkanlığında 6 Kurucu Üye ile Dağkent Engelliler Spor Kulübü kurularak tescili yapılmıştır. Daha sonra kulübe üye kayıtları başlamış 6. ayda da kongreye gidilerek yeni yönetim kurulu aşağıdaki şekilde oluşturulmuştur.

BAŞKAN: Hikmet MANAZ

BAŞKAN YARDIMCISI: Soner AKTAŞ 

SEKRETER: Ömür CESUR 

SAYMAN: Ayşe TÜZMEN

ÜYE: Sabri GÜLEÇ 

 

Kulüp Tescil Tarihi:18/07/2008

Kulüp Tescil Kodu: 14-051

Kulüp Üye Sayısı: 17

Lisanslı Sporcu Sayısı:18

Kulüp Odası: Özel Makbule Ölçen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezindedir.

Tel No: 0530 775 94 75

 

Kulüp ilk resmi müsabakasını 15-16 Nisan 2010 İzmir’ de yapılan Bowling Türkiye Şampiyonasına katılarak gerçekleştirmiştir. Derece yapamamış ancak deneyim kazanmıştır.

İkinci resmi müsabakası 28-29 Nisan 2010 Kocaeli’nde yapılan Türkiye Masa Tenisi Şampiyonası olmuştur. 2 sporcuyla katıldığımız bu şampiyonada derece yapamadık ancak sporcularımızın deneyimlerini artırmaları açısından yararlı olmuştur.

Üçüncü resmi müsabakamız 11-13 Mayıs’ta Bolu’da yapılan Türkiye Bocce Şampiyonasına 4 sporcuyla katıldık. Zihinsel engelliler spor branşları arasına yeni giren Bocce sporu Türkiye’de ilk defa şampiyona düzeyinde Bolu’da gerçekleştirildi. Kulüp olarak bizde 4 sporcuyla katıldık. Böylece şampiyonada Bocce sporunu tanıma ve yer alma şansını yakaladık.

Dördüncü resmi müsabakası 22-24 Ekim 2010 Mersin’ de Atletizm Şampiyonası olmuştur. 4 sporcuyla katılınmıştır.

 

Neşe ÇETİN: Uzun atlamada kendi yaş grubunda birinci,  100 metre koşuda kendi yaş grubunda ikinci olmuştur.

Turgay ÇETİNKAYA: 100 metre koşuda kendi yaş grubunda yedinci olmuştur.

Mehmet Can ÖZMETİN: Gülle atmada kendi yaş grubunda üçüncü olmuştur.

 

Neşe ÇETİN 2008 yılında Rehabilitasyon Merkezimize devam ederken atletizmde ilimizi ve Türkiye’yi temsil etmek üzere Çin’de yapılan özürlüler olimpiyatlarına MİLLİ SPORCU olarak katılmıştır. 100 metrede Dünya üçüncüsü, Uzun Atlamada da Dünya altıncısı olarak Türkiye’yi ve Bolu’yu başarıyla temsil etmiştir.

SPORDA GURUR TABLOMUZ

Vakfımızın özel sporcuları bölgesel, ulusal ve uluslar arası şampiyonalarda büyük başarılar elde etmekte, yurt dışında bayrağımızı göndere çektirmekte ve kazandıkları madalyaları gururla şubelerine taşımaktadırlar.

Spor başarılarında ayrıntılı bilgi için bakınız: Spor Çalışmalarımız

ETKİNLİKLERİMİZ

Sosyal Etkinliklerimiz

Zihinsel yetersiz çocuklar ile toplumun birbirleriyle kaynaşabilmesi ve ortak sosyal yaşam sağlanabilmesi amacıyla, eğitici geziler (müzeler, hayvanat bahçesi, tiyatro, sinema, panayırlar vb.), piknikler, şenlikler, gençlik kampları gibi sosyal etkinliklerin düzenlenmesine büyük önem verilmektedir. Ayrıca Balıkesir/Ayvalık Engelliler Şenliği, Gençlik Kampı, Davutlar Kampı’na katılmak da çocuklarımızın sosyalleşmesi açısından çok önemli etkinliklerden birkaçıdır.

 

İLETİŞİM

Adres Dağkent Mahallesi, Vali Celal Kayacan Caddesi, No:20/1A, Bolu
Telefon 0-374-255-12-11
Faks 0-374-255-13-77
e-posta bolu@zicev.org.tr