Antalya Şubemiz – Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimiz

GENEL BİLGİLER

Tarihçe

Antalya Şubemizi, Azime Yılmaz Başkanlığında ve on bir gönüllü üye ile 21.Aralık.1989 tarihinde kurduk. Bir avuç gönüllü insanın inanç ve sabırla, yüreğini ortaya koyması sonucu çıktığımız yolda, ilk hedefimiz olan, çocuklarımıza uygun bir yaşam alanı ve rehabilitasyon mekanı bulunması amacından yola çıkarak, iki katlı bahçeli bir binayı kiraladık. Hayırseverlerin de desteği ile binamızın onarım ve donatımının tamamlanmasının ardından 22 Aralık 1990 tarihinde Rehabilitasyon Merkezimizin açılışını resmen yaparak yirmi dört öğrenci, sekiz personelle eğitime başladık.

Daha sonra, Muratpaşa Belediyesi tarafından sağlanan arazi üstünde,  hayırseverlerin katkısıyla, geçici olarak prefabrik bir bina yaptık ve taşındık. Böylece Merkezin öğrenci kapasitesini arttırarak talep fazlasını karşılayabilme olanağı bulduk.

Bir yandan eğitimin kalitesini yükseltmeye ve donanımını artırmaya çalışan Şubemiz, 1998 Ekim ayında büyük ve kalıcı binasının temelini attı. Antalyalı hayırseverlerimiz Mehmet Bayraktar ve Yakup Ekşioğlu ile çocukları tarafından yaptırılan yeni binamız, 30 Mayıs 2008 tarihinde, törenle hizmete açıldı ve özel çocuklarımız hak ettikleri ortama kavuştular.

Yönetim Kurulu

Başkan Aylin Ayaz YILMAZ
Başkan Yardımcısı Raziye Nejla SEFEROĞLU
Sekreter Üye Serpil EMEKLİOĞLU
Sayman Üye Lütfiye AKBAŞ
Üye Nesrin ORUÇ
Üye Ceren ÇUBUKOĞLU
Üye Tevfik HATİPOĞLU

 

 

 

 

ZİÇEV ANTALYA ŞUBESİ

ÖZEL MEHMET BAYRAKTAR YAKUP EKŞİOĞLU VE ÇOCUKLARI

ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

 

Kurum Müdürümüz Nilbert YILMAZ

 

Eğitim Kadromuz:

 
Psikolog  Aslı DOLANAY
Fizyoterapist Ülkü YORULMAZ
Uzm. Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği  Önder ERDİL
Özel Eğitim Öğretmeni Ethem KARAÇAM
Özel Eğitim Alanı Uzman Öğretici İpek COŞKUN
Özel Eğitim Alanı Uzman Öğretici Gözde COŞDU
Usta Öğretici Fatma CERAN

 

EĞİTİM PROGRAMLARIMIZ

A. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI(MEB) ONAYLI EĞİTİM PROGRAMLARI

Merkeze kaydı yapılan öğrencilerimiz, yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen amaçlara yönelik olarak uygun programlara yerleştirilir. Bu programlar;

B. VAKIF DESTEKLİ EĞİTİM FAALİYETLERİ

Merkezimizde Vakıf destekli eğitim programlarımız tam gün olarak yapılmaktadır.

1. ZEEP – ZİÇEV Erken Eğitim Programı

0-5 yaş gelişimi desteklemek amacıyla 7 gelişim alanında hazırlanmış eğitim programı, eğitim seti ve değerlendirme araçlarından oluşan bir programdır.

2. Aile Eğitimi ve Aile Terapileri

Merkeze devam eden öğrencilerimizin ailelerine, farklı gelişim özellikleri olan çocuklarının eğitimine aktif olarak katılımlarını, çocuklarının psiko-sosyal ve bilişsel gelişimleri aşamasında okul-aile işbirliğini sağlamak ve bu bağlamda, onların çocuklarıyla olan problemlerini aşmalarına yardımcı olmak amacıyla, eğitim desteği verilmektedir.

Merkezimizin Psikologu tarafından uygulanan bu çalışmanın amacı; velilerimizi, sorunları nedeniyle içinde yaşadıkları kısır döngüden kurtarmak, yaşadıkları problemlere yönelik çok yönlü öneriler sunarak çözüm üretebilme iç görüsü kazandırmaktır.

3. İş ve Meslek Eğitimi 

Meslek edindirme ve bağımsızlığını kazandırma projesi kapsamında; özbakım eğitimlerini tamamlayarak uygun düzeye gelen gençlerimize, Günlük Yaşam Becerisi Birimleri ve Atölyelere yerleştirilerek el-göz koordinasyonu eğitimi ile el becerileri kazandırılmasına çalışılmaktadır.

Çocuğun, zihinsel ve devinimsel (motor) gelişimine paralel olarak resim çiziminde de (sanatsal etkinlikler) doğal gelişim süreci izlenir. Bu uygulama ile çocuğun algılama, el becerileri, el-göz koordinasyonunun birlikte gelişimi hedeflenmektedir.

4. Resim-İş ve İş Eğitimi

Resim-İş ve İş-Eğitimi programları özel durum ve gereksinimlere göre düzenlenip programlanır. Bu programlar, olağan dışı bireylerin görsel ve katılımcı sanattaki başarılarını birbirleri ile paylaşabilmeleri için önemli bir ortamdır. Halk Eğitim Merkezi ile yapılan işbirliğiyle, Resim-İş ve El Sanatları atölyelerimizde çocuklarımız, çeşitli dallarda beceri kazanmakta, ürettikleri ürünler kermesler ve resim sergilerinde halkın izlenimine sunulmaktadır.

5. Spor Eğitimi

Merkezimize devam eden her öğrencimiz, ihtiyaçları ve becerileri doğrultusunda, beden eğitimi dersleri ve spor çalışmalarına bireysel ve grup eğitimi olarak devam etmektedir.

Ayrıca, Antalya ZİÇEV Spor Kulübü, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonuna (TÖSSFED) bağlı olarak ve antrenörleri ile çalışmalarına devam etmektedir. Özel gençlerimizin ve çocuklarımızın toplumsal yaşamda yer aldığı ve “Her şeye rağmen ben de varım” diyebildiği, kazanma, başarma ve paylaşma duygularını yaşadığı; Basketbol, Bowling, Masa Tenisi, Yüzme, Atletizm, Bocce  gibi dallarda yetiştirdiğimiz sporcularımız, bölgesel ve ulusal karşılaşmalara katılarak madalyalar kazanmaktadırlar.

SPORDA GURUR TABLOMUZ

Vakfımızın özel sporcuları bölgesel, ulusal ve uluslar arası şampiyonalarda büyük başarılar elde etmekte, yurt dışında bayrağımızı göndere çektirmekte ve kazandıkları madalyaları gururla şubelerine taşımaktadırlar.

Spor başarılarında ayrıntılı bilgi için bakınız: Spor Çalışmalarımız

6. Müzik ve Ritim Terapi

Çocuklarımızın yeteneklerinin keşfedilmesi ile enstrüman çalabilme ve şarkı söyleyebilme eğitimleri verilmektedir. Verilen Ritm Terapi eğitimleri sonucunda sunulan konserlerde toplum içinde var olduklarını gösterebilmektedirler.

2013 Mayıs’ında kurulan Antalya ZiÇEV Vurmalı Çalgılar Ritim Grubumuz, Türkiye çapında ün kazanmış olup verdikleri konserler hayranlıkla izlenmektedir.

 

SOSYAL ETKİNLİKLER:

  • İlimizdeki çeşitli tiyatro oyunları ve sinemalar takip edilmekte, uygun olanlardan çocuklarımız yararlandırılmaktadır.
  • Özel günleri kutlama ve anma etkinliklerimiz yapılmaktadır.
  • İlimizde bulunan doğal güzellikler, tarihi eserler, müzeler ve benzeri yerler gezdirilerek öğrencilerimizin görerek bilgi edinmelerini sağlamaktayız.
  • Özel Eğitimde Okul – Aile – Çocuk üçgenindeki etkileşimin olumlu etkilerini göz ardı etmedik ve velilerimizle işbirliği yaptık.
  • Çocuklarımız, uygun mevsimlerde pikniklere ve Genel Merkez tarafından sağlanan yaz kamplarına götürülmekte, neşeli ve mutlu zaman geçirmelerine ve sosyalleşmelerine yardımcı olunmaktadır.

 

Vakıf Şubemiz olarak, engelli bir yakını olsun veya olmasın, Antalya’da yaşayan herkesi bu çocuklarımız ve gençlerimizin arasında görmek istiyoruz.

“Yeryüzünün görünen melekleri için aralayın kapıları, engellileri de yanınıza alın. Onlar için bir gülümseme yeter.”

 

İLETİŞİM

Adres Meydan Kavağı Mahallesi 1568 Sok. Türbeli Mezarlık Karşısı, Antalya
Telefon 0-242-322-16-56
Faks 0-242-322-16-56
e-posta antalya@zicev.org.tr