İletişim
Adres | Dağkent Mahallesi, Millet Caddesi, No:20 Bolu |
---|---|
Telefon | 0-374-255-12-11 |
Faks | 0-374-255-13-77 |
e-posta | bolu.zicev@gmail.com |
Şubeye bağışlarınız için
Vakıfbank Bolu Şubesi, Hesap No: 00158007287835447
IBAN No: TR550001500158007287835447
Yönetim Kurulu
Başkan | Züriye Doğanüz |
---|---|
Başkan Yardımcısı | Nurten Şenocak |
Sekreter Üye | Zehra Nur Muratoğlu Erhendekçi |
Sayman Üye | Macide Aycan |
Üye | Nihat Çalışkan |
Amaçlarımız
Tarihçe
Bolu Şubemiz, Nebahat Özer Başkanlığında, 06.Ekim.1991 tarihinde kuruldu. Kuruluşun ardından hemen Milli Eğitim Bakanlığına ait bir mekanda eğitim ve rehabilitasyon hizmetine başladı. Ancak Bakanlık okula el koyarak kendi bünyesine aldı. Vakfın amacı, ildeki zihinsel yetersizlerin eğitim alması olduğundan, Şubemiz bu okula desteğini sürdürdü. Dağkent Şubemize arsa bağışında bulundu.
1999 yılında temel atan ve inşaatı hızla sürdüren Şubemiz, deprem felaketinden büyük yara almasına rağmen yılmayan Yönetim Kurulu, Almanya’da çalışan vatandaşlarımızın desteği ile, arsası üstünde sekiz adet prefabrik ev yaptırarak felaketzede zihinsel yetersiz çocuk ailelerine tahsis etti.
Bolu Şubemiz, Ankara Siteler İşadamları Yardım Komitesi’nin büyük katkıları ve hayırseverlerin desteği ile inşaatını tamamladığı modern binasında, zihinsel yetersiz çocuklara nitelikli hizmetini sürdürüyor. Mevcut prefabriklerini ise lojman ve atölye eğitimi amaçlı kullanıyor.
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
ÖZEL MAKBULE ÖLÇEN ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI
MAKBULE ÖLÇEN ÖZEL EĞİTİM ve REHABİLİTASYON MERKEZİ – BOLU
Kurum Müdürü – Tevfik Bozoğlan
Merkezimiz, 01 07 2005 tarihli ve 5375 sayılı Engelliler Kanunu gereğince yasal işlemlerini tamamlayarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan çalışma iznini almıştır.
Merkezimiz, bir ZİÇEV kuruluşu olan Özel Makbule Ölçen Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü‘ne bağlı olarak 2007 yılı Ekim ayında yeni dönem hizmetine başlamıştır.
MERKEZİMİZDE UYGULANAN EĞİTİM PROGRAMLARI
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI (MEB) ONAYLI EĞİTİM PROGRAMLARI
Merkeze kaydı yapılan öğrencilerimiz, yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen amaçlara yönelik olarak uygun programlara yerleştirilir. Bu programlar;
– Zihinsel Engelliler Destek Eğitim Programı
– Bedensel Engelliler Destek Eğitim Programı
– Yaygın Gelişimsel Bozukluklar Destek Eğitim Programı
– Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı
Merkezimizde, bu programlar doğrultusunda tam gün grup eğitimi, seanslı bireysel eğitim, seanslı grup eğitimi verilmektedir.
VAKIF DESTEKLİ EĞİTİM FAALİYETLERİ
Aile Eğitimi
Merkeze devam eden öğrencilerimizin ailelerine, sahip oldukları çocukların eğitimine aktif olarak katılabilmelerini sağlamak ve bu bağlamda onların donanım problemlerini aşmalarına yardımcı olmak amacıyla, akademik eğitim, öz bakım, davranış edinme veya problem davranışı yok etme, konuşma eğitimi ve engel grupları hakkında bilgiler verilmektedir.
-
Veli toplantıları
-
Veli bilgilendirme görüşmeleri
-
Veli eğitim toplantıları
-
Seans süresinde velilere “ Beceri kazandırma ”
Bireysel seanslarımız velilerimiz tarafından izlenebilmektedir.
Aile Görüşmeleri
Merkezimizin Eğitim Koordinatörü tarafından uygulanan bir çalışmadır. Zihinsel gelişim problemi olan çocuklara sahip velilerimizin yaşadıkları sorunlara yönelik çözümleri bulmak, çocuklarının eğitimine aktif olarak katılabilmelerini sağlamak ve bu bağlamda onların problemlerini aşmalarına yardımcı olmak amacıyla akademik eğitim, öz bakım, davranış edinme veya problem davranışı yok etme, konuşma eğitimi ve engel grupları hakkında bilgi verilmektedir.
Yukarıda belirtilen programların dışında, aşağıda belirttiğimiz uygulamalarda da çocuklarımızın gereksinim alanları ve gelişim düzeyleri göz önünde tutularak çalışmalar yapılmaktadır.
Tam Gün Grup Eğitimi
Sabah 09.00’ da öğrencilerimiz servis aracımız ile evlerinden alınarak Merkezimize ulaştırılır. Her grubun öğrencileri performans düzeylerine göre, birbirine yakın özellikte öğrencilerden oluşturulmuştur.
Bu gruplarda;
-
Akademik beceri eğitimi
-
Öz bakım ve günlük yaşam becerileri kazandırma
-
Temel yaşam becerileri kazandırma
-
Sosyal etkinlikler
-
El sanatları-atölye çalışmaları ( Resim, müzik)
-
Oyun / Drama eğitimleri verilir.
İş-Uğraş ve Meslek Eğitimi Atölyesi
Özel eğitimle ilgili eğitim programlarından faydalanmış bireylerin eğitim aldığı iş ve mesleğe yönelik bir eğitim verilmektedir. Bununla birlikte öğrencilerimize gereksinimleri doğrultusunda meşguliyet, sanat eğitimi ve terapisi programları da uygulanmaktadır.
Öğrencilerimizin yaratıcılığını desteklemek, el becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlenmiş eğitim programları uygulanmaktadır.
Öğrencilerimizin iş-uğraş atölyelerinde yaptıkları fularlar, takılar ve benzeri ürünler ile mesleki eğitim atölyemizde ürettikleri galoşlar, ilgili yerlere satılarak Merkeze katkı sağlanmaktadır.
Mesleki eğitimde uzun dönemli amaçlarımızdan biri de zihinsel yetersiz bireye, eğilimi ve yeteneği doğrultusunda mesleki beceri kazandırarak korumalı iş yerlerinde istihdamını sağlamaktır.
Özel Eğitim Destek Hizmetleri
Okuma-yazma ve matematik öğrenimi geciken çocuklar; aşırı hareketli (hiperaktif) ve dikkat eksikliği olan çocuklar ile sosyal uyum sorunu olan çocuklar için;
-
Akademik destek
-
Dil gelişimi
-
Küçük-büyük kas gelişim desteği
-
Sosyal-duygusal destek
-
Aile danışmanlığı hizmetleri verilmektedir.
Yaşam Evi
Amacımız; ileri yaştaki zihinsel yetersiz bireylerin akademik eğitiminin azaltılarak, sosyal yaşamlarını destekleyen, boş zamanlarını olumlu uğraşlarla değerlendirmeleri için hazırlanmış eğitim programlarını uygulamaktır. Mutfak çalışmaları, drama, müzik/dans gibi etkinliklerle zenginleştirdiğimiz bu programlar, bireye mutlu ve huzurlu bir yaşam ortamı sağlamaktadır.
Karanlık Oda (Terapi Odası)
Davranış bozukluğu gösteren çocuklarımızın müzik ve ışık oyunlarıyla rahatlamasını sağlayan birimdir. Işık oyunlarının yanında, özellikle müzik eğitimi büyük önem kazanmaktadır. İletişimde dinleme, dikkati yoğunlaştırabilme becerilerinin gelişiminde önemlidir. Bu da öncelikle otistik çocuklar ve otizmin özelliklerini taşıyan çocuklar için önemlidir.
Spor
Merkezimizin öğrencileri ulusal spor yarışmalarına katılmakta ve madalyalar kazanmaktadırlar. Özellikle Atletizm dalında Türkiye çapında güzel dereceler elde edilmiştir.
2007 yılında Çin–Shangay’da yapılan Özel Olimpiyat Oyunlarında atletizm dalında özel sporcumuz Neşe Çetin, 50m. koşuda Dünya Üçüncülüğü ve Uzun Atlamada Dünya Altıncılığı kazanarak büyük bir başarıya ulaşmış ve gururumuz olmuştur.
Eğitimde Sosyal Etkinliklerimiz
Zihinsel yetersiz çocuklar ile toplumun birbirleriyle kaynaşabilmesi ve ortak sosyal yaşam sağlanabilmesi amacıyla, eğitici geziler (müzeler, hayvanat bahçesi, tiyatro, sinema, panayırlar vb.), piknikler, şenlikler, gençlik kampları gibi sosyal etkinliklerin düzenlenmesine büyük önem verilmektedir. Ayrıca Balıkesir/Ayvalık Engelliler Şenliği, Gençlik Kampı, Davutlar Kampı’na katılmak da çocuklarımızın sosyalleşmesi açısından çok önemli etkinliklerden birkaçıdır.